APIE JUODGRŪDĖS VARTOJIMĄ SU LINŲ SĖMENIMIS
(arba be linų sėmenų, arba linų sėmenų be juodgrūdės)
Juodgrūdė - visuotinis sveikatai naudingas augalas. Legenda byloja pranašo Mahometo žodžiais, kad tai augalas gydantis nuo visų ligų.
Linų sėmenys - labai gerai žinoma priemonė palaikyti sveikatai.
Toliau pateikiamas tekstas - tai aibės šaltinių žinių apibendrinimas ir remiasi asmenine patirtimi.
Ryte pakirdus:
a) Burnos higiena. Pernakt burnoje, ypač ant liežuvio, taip pat ant lūpų susikaupia tai, kas turi būti pašalinta.
a) Burnos higiena. Pernakt burnoje, ypač ant liežuvio, taip pat ant lūpų susikaupia tai, kas turi būti pašalinta.
b) Gerti vandenį
Po vandens iki arbatos gėrimo 10 ÷ 15 min
Po vandens iki arbatos gėrimo 10 ÷ 15 min
c) Gerti arbatą. Geriausia - žolelių, tokių kurios Jums tinka.
Visiems atvejams tinka gyslotis, burnotis, gaurometis, lapačo. Puiki sveikatinanti arbata: gyslotis 3/4, kraujažolė 1/4, ir nors vienas mėtų lapelis, kas mėgsta mėtas galima dėti daugiau.
Pastaba: Visoms arbatoms ir kavai naudoti tik nevirintą karštą (iki 92º C) vandenį. Tokia temperatūra kaitinant pasiekta, kai vandenyje pasimato labai smulkių oro burbuliukų "debesėliai", virdulys šnypščia ir pupsi. Užvirintas (iki 100 С) praranda geriausias savybes, jame ištirpę tirpūs kalcio ir magnio hidrokarbonatai kaitinami skyla į vandenį, anglies dioksidą ir netirpius karbonatus - virsta kalkėmis. Smulkios netirpios kalkių dalelytės niekaip nenusėda, geriant patenka į vidaus organus ir ilgainiui sudaro akmenis.
Iškart po arbatos:
d) Kramtyti juodgrūdę. Reiktų sukramtyti vieną arbatinį šaukštelį. Tai užims ne mažiau pusvalandžio. Imti ne iškart visą, bet po ketvirtį, kitaip netelpa burnoje. Kramtant laikyti prie lūpų ir po liežuviu, kol visos susimals - taip, per seilių liaukas geriausiai įsisavinamas ekstraktas. Tą košelę čiulpti ir galop nuryti.
Jei atrodo, kad sėklos itin kietos, galima iš vakaro užpilti šiltu nevirintu vandeniu. Ryte vandenį nugerti ir, kaip nemirkytą, kramtyti, čiulpti, ryti.
Galima gerti juodgrūdės sėklų arbatą: vieną arbatinį šaukštelį juodgrūdės sėklų užpilti nevirintu karštu (iki 95º C) vandeniu 200 ml inde. Pamaišyti, palaukti kol atauš mažiau 40º C, tada galima įsidėti medaus. Gerti lėtai, palaikant burnoje, mažais gurkšneliais. Indo dugne nusėdusias juodgrūdės sėklas sukramtyti, kramtalą burnoje nukreipti po liežuviu - taip, per seilių liaukas geriausiai įsisavinamas ekstraktas.
Kramtant galima po truputį srėbtelėti šalto spaudimo juodgrūdės aliejaus, viso ne mažiau vieną arbatinį šaukštelį.
Galima vartoti ir kitą šalto spaudimo (pvz. linų sėmenų aliejų), kiekis nuo arbatinio šaukštelio iki valgomojo šaukšto.
Tą juodgrūdės porciją galima suvartoti ir vakare. Po vakarienės praėjus porai valandų.
Juodgrūdė sukramtoma ir iščiulpiama per kokį pusvalandį, todėl iškart po to (jei nekramtėte juodgrūdės, tai pusvalandis po arbatos):
e) Suvalgyti kelis (3 ÷ 4) šaukštus linų sėmenų. Galima sausus sėmenis imti šaukšteliu ir nugerti vandeniu. Arba užpilti šaltu ar šiltu iki 30º C vandeniu, kad vos apsemtų ir nelaukus suvalgyti tą košelę, taip pat būtinai užgeriant vandeniu, kuo daugiau vandens, tuo geriau. Tai yra Jūsų pusryčiai. Taip papusryčiavus ir praėjus 20 ÷ 30 minučių gali kilti apgaulingas noras valgyti - burnoje renkasi seilės. Mat linų sėmenys jau pradėjo žarnyno valymą. Tuomet reikia dar pagerti vandens. Toks apgaulingas noras praeina ir savaime, bet galima įsidėti į burną kelias razinas, ar kitokių džiovintų vaisių ir palaikyti, paskui lėtai sukramtyti, suvalgyti. Labai gerai tinka šalto spaudimo linų sėmenų (juodgrūdės, judros, moliūgų) aliejaus porcija (nuo pusės arbatinio šaukštelio iki valgomojo šaukšto). Tą norą nugesina nedidelis bryzelis sūdytų lašinių. Jie puikiai prisideda prie linų sėmenų programos. Nieko nevalgyti apie 3 valandas, tiktai gerti vandenį, jei kas nelabai mėgsta, tai kas pusvalandį nors pora gurkšnių. Po to geriausia valgyti žalumynus, nes ypatingai gerai įsisavinamos juose esančios naudingosios veikliosios medžiagos, kaip flavonidai.
Pastabos:
- Jei pusryčiams suvalgytas linų sėmenų kiekis pasirodys mažas, neįmanoma sulaukti įprasto pietų meto, kitą rytą sėmenų porciją padidinti.
- Papildomai pateiktas tekstas:
- Apie linų sėmenų naudą ir vartojimą;
Laukiu Jūsų pastabų, klausimų ir atsiliepimų.
Apie linų sėmenų naudą ir vartojimą.
Linų sėmenys per milijonus metų
prisitaikę pasiruošti sėjai gyvūnų žarnyne. Gyvūnas nugraužęs linų sėmenų
galvutes ir taip pasisotinęs, tuoj bėga gerti. Sėmenys gretai nuslysta į
žarnyną, skrandžio rūgštys paveikia tik apsauginį sėmenų sluoksnelį, pasiima iš jo lignanų, kurie reguliuoja bakterijų kiekį skrandyje. Žarnyne
jos prisisiurbia prie žarnų sienelių ir prasideda mainai: sėmenys nuo žarnų
sienelių surenka azoto junginius, mainais atiduoda lignanus, amino rūgštis, kitas
maistines medžiagas. Taigi sėmenys taip pasiruošia sėjai. Kai sėmenys pasisotina
azoto junginių (taip vadinamų nitratų) ir išeikvoja savo amino rūgščių
atsargas, žarnynas palengvintai jas pašalina.
Pasimokykim iš gamtos.
Kaip vartoti linų sėmenis? Ogi
valgyti linų sėmenų pusryčius, kaip sako: į tuščią skrandį.
Ryte pirmiausiai atsigerti
vandens.
Po dešimties minučių – arbatos.
Arbatą pasirinkti pagal savo poreikius.
Dar po pusvalandžio tekančiu
šaltu vandeniu nuplauti tris arba keturis šaukštus linų sėmenų ir nekramtant suvalgyti šią
košelę, gausiai nugeriant nevirintu, šaltu (kambario temperatūros) vandeniu. Kam labiau patinka, gali paimti sausų linų sėmenų į burną ir nugerti vandeniu. (Smulkiau aprašyta aukščiau - e) punkte)
Kai ką galima aptarti.
Kodėl nereikia sėmenų sukramtyti?
Juk tai būtų tas pat, ką valgyti maltas sėmenis. Tokios sėmenys yra geras
maistas, bet tokio žarnyno valymo nebus. Be to valgant sumaltas sėmenis cianogeninis glikozidas – linamarinas,
patenka į žarnyną ir sudaro nuodingą vandenilio cianidą. Todėl sukramtyti ar
sumalti reiktų tik iki 10% sėmenų ir kasdieniniams pusryčiams vartoti 3 ÷ 4 savaites
su 1 ÷ 2 sav. pertrauka. Jei nekramtyti ir nemalti, linų sėmenis galima vartoti
nepertraukiamai.
Kodėl dalį sėmenų galima
sukramtyti, arba įmaišyti bent arbatinį šaukštelį sumaltų? Kramtant ar į
nemaltas gyvas sėmenis įdėjus šiek tik maltų, į žarnyną patenka linų sėmenų
aliejus, kuris pagerina valymo eigą. Tą patį pagerinimą galima gauti su
nemaltomis sėmenimis suvartojant arbatinį šaukštelį šalto spaudimo linų sėmenų
aliejaus. Be to iš maltų sėmenų susidaręs vandenilio cianidas išnuodija tam
tikrą kiekį mikroparazitų, tai irgi naudinga. Šį vandenilio cianidą, kaip azoto
junginį labai greitai ir efektyviai surenka sveikosios linų sėmenys, taip ši
nuodinga medžiaga organizme nepasilieka. Taigi gaunasi savotiškas „desantas“
prieš mikroparazitus.
Pasigaminti nemaltų ir maltų
sėmenų mišinį galima kavamale: į kavamalę subėrus sėmenis įjungti kelioms
sekundėms. Dalis sėmenų sumaltos, kita dalis ne. Taip paruošti daug geriau, nei
vartoti seniai sumaltas sėmenis, nes sumaltose labai greitai oksiduojasi naudingos aktyviosios medžiagos.
Kodėl suvalgius pakankamą porciją
linų sėmenų ir praėjus 15 ar kiek daugiau minučių, staiga kyla noras dar
valgyti? Ogi gyvos linų sėmenys jau pradėjo valymo darbus, žarnynas pajutęs
esąs kiek pavalytas siunčia signalą atitinkantį būklei, kad žarnyne trūksta
maisto. Juk iš sėmenų maistingosios medžiagos įsisavinamos žymiai vėliau.
Žodžiu, valomas žarnynas bando apsaugoti nuo gresiančio maisto trūkumo. Tai
klaidinantis signalas. Išeitys bent kelios: a) pagerti vandens; b) paimti į
burną kelias džiovintas razinas, juodos duonos džiūvėsį ar lašinių bryzelį; c)
tiesiog nekreipti dėmesio, dar po pusvalandžio apgaulingas alkio jausmas
praeis, nes linų sėmenys pradės intensyviau maitinti žarnyną. Kelis kartus
papusryčiavęs sėmenimis, kiekvienas įsitikina, kad sotumo jausmas trunka iki
vėlyvų pietų, ar dar ilgiau.
Kodėl neverta linų sėmenų
pusryčių bandyti pagerinti kitais labai vertingais produktais? Linų sėmenys
pačios yra labai vertingos, o kiti produktai tik sutrikdo linų sėmenų mainus su
žarnyno sienelėmis: amino rūgštys į azoto junginius.
Kodėl tik pusryčiai? Pietums
reiktų mitybą papildyti, vien linų sėmenų nepakaks. Ypač naudinga valgyti
žalumynus, kurių įsisavinimas po linų sėmenų pusryčių labai efektyvus. Iš linų
sėmenų išsiskyrę lignanai skatina iš augalų gaunamų flavonidų
sintezę. O vakare pavalgius sėmenų, valymo darbai gali trikdyti miegą.
Žarnyno valymas linų sėmenimis
yra natūralus, neverčiantis badauti, palaikantis energiją ir pakankamai
efektyvus, palaikantis žarnyno mikroorganizmų ir fermentų pusiausvyrą. Reikia
žinoti, kad užterštas žarnynas yra daugelio sveikatos sutrikimų priežastis. Nuo
žarnyno užsiteršia inkstai, kepenys, kasa. Po to ima skaudėti sąnarius,
sutrinka medžiagų apykaita, neveikia imuninė sistema, užpuola įvairios ligos.
Linų sėmenų aliejaus sudėtyje yra iki 50% omega-3 (lonoleno)
bei apie 20% omega-6 (linolo) polinesočiųjų riebalų rūgščių, apie 20% oleino
(mononesočiosios) rūgšties ir tik apie 10% palmitino bei stearino (sočiųjų)
riebalų rūgščių, 14 aminorūgščių, taip pat vitamino C, E, 236 mg% kalcio, 622
mg% fosforo, 831 mg% kalio daug kitų mikroelementų. Linų sėmenų aliejuje lignanų praktiškai nėra.
Paieška Google: https://www.google.lt/?gws_rd=ssl#q=Flaxseed+amino+acids%2C+nitrates%2C+intestine
Šaltiniai:
-
LINŲ SAVYBĖS. Prieiga per internetą: http://rifarma.lt/naujienos/linu-savybes-rifarma/
-
Sėmenys, o ne sėmenų aliejus gali sumažinti
cholesterolio kiekį. Prieiga
per internetą: http://www.delfi.lt/gyvenimas/grozis_ir_sveikata/semenys-o-ne-semenu-aliejus-gali-sumazinti-cholesterolio-kieki.d?id=23945833
Linų sėmenys. .Prieiga per internetą: http://www.sviesuoliai.puslapiai.lt/naudinga-zinoti/linu-semenys/.
-
Лен
обыкновенный (л. посевной) — Linum usitafissimum L. Prieiga per internetą: http://xn----7sbabxrgig1autkk9k.xn--p1ai/lekarstvennye-travy/len-obyknovennyy/
Химический
состав.
Семена содержат слизь из остатков галактозы, арабинозы,
коллозы и рамнозы, цианогенный
гликозид — линамарин (до 1,5%), гликозид метилового эфира оксикоричной
кислоты — линоцимарин, жирное масло (30—40%), состоящее из глицеридов
ненасыщенных кислот — линолеповой (35—40%), линолевой (25—35%), олеиновой
(15—20%), а также пальмитиновой и стеариновой.
-
Michael Blaut* and Thomas Clavel. Metabolic
Diversity of the Intestinal Microbiota: Implications for Health and Disease.
2007 American Society for Nutrition. http://jn.nutrition.org/content/137/3/751S.long
As kas kokius ~5-6 menesius pasidarau valyma, labai sveika. Apskritai, grudiniai produktai padeda virskinimui, del ko as juos vis labiau megstu ir vis reciau reikia selenu aliejaus terapijos.
AtsakytiPanaikintiJums atsakymas: 2019 m. balandžio 15 d. 05:29
PanaikintiGeresnio valymo, nei gyvomis linų sėmenimis, gamta nesugalvojo. Grūdiniai produktai - puikus maistas, tik nereikia košių virti, tik užpilti karštu nevirintu vandeniu, kai subrinks - pasišildyti tik neužvirinti. O "selenu aliejus" - neegzistuoja, yra linų sėmenų aliejus, kurį, kaip ir kitus šalto spaudimo aliejus, geriausia vartoti su žalumynais.
AtsakytiPanaikintiPuiki idėja. Ačiū😊
AtsakytiPanaikinti